de Nicolae Radu

Folosit pentru prima dată în anul 1982 de paleontologii americani Stephen J. Gould și Elizabeth S. Vrba, în articolul “Exaptation – a Missing Term in the Science of Forme” (în traducere : Exaptatia, un termen lipsă în știinţa formelor), publiocat în Revista Paleobiology, noul concept își găsește cu dificultate un loc în limbajul știinţific. Vinovat este, poate, și autorul, adversar declarat al creaţionismului, negaţionist limitat al evoluţionismuli în timpul vieţii, pentru că în anul 2002 a juns în locul unde se cunosc toate misterele și a găsit, poate, un răspuns la cea mai grea întrebare.

Exaptaţia este un proces în care o funcţie apare într-un organ care n-a fost conceput special pentru folosirea ei. Evoluţioniștii lui Darwin și  urmașii săi s-au străduit să demonstreze că apariţia unui organ se datorează procesului de adaptare, prin selecţie naturală, pentru a îndeplini o funcţie devenită necesară organismului. Pentru Raffaele Simone, specialistă în secretele limbajului, “în exaptaţie, funcţii și nevoi inexistente înainte apar și devin chiar imperioase, după ce un mijloc tehnic, capabil să le satisfacă, devine diponibil”…”În ce adâncimi ale omului erau ascunse nevoile spectaculare de comunicare pe care le observăm în toată lumea după apariţia telefonului portabil ?” se întreabă doamna Raffaele Simone. (Pris dans le toile. L’esprit aux temps du Web, Gallimard, 2012)

Ulterior au fost găsite numeroase exemple de aplicare a noului concept. Aptitudinea de a zbura a păsărilor a devenit posibilă după apariţia penelor, dar penele au apărut pentru a asigura termoreglarea, au devenit din ce în ce mai mari din nevoia de a vâna insectele și cum insectele zburau ca să scape de păsări ambele clase de vieţuitoare au devenit zburătoare.

Exaptaţia este un mijloc al organismelor de a dezvolta prin ele însăsi posibilitatea unor mari  diversităţi  de procese ale evoluţiei naturale. Oamenii de știinţa găsesc în exaptaţie noi scenarii în care efectele devin sursă de inspiraţie pentru aplicaţii în practică. Sfera de aplicaţie a exaptaţiei este foarte largă, se poate aplica evenimentelor istorice și sociale, dar și în domenii de mare tehnicitate cum sunt astronautica, explorările și tratamentele medicale, ecologia și altele. Exemple revelatoare sunt smartfonele care și-au găsit o multitudine de aplicaţii ce răspund diferitelor nevoi practice sisteme de ghidaj, suport de lectură în linie, și alte informaţii pentru care nu au fost concepute iniţial.

În Dex cuvântul exaptaţie nu a apărut încă. Dacă lingviștii români vor considera că s-ar potrivi mai bine formularea exaptare, ca să rimeze cu adaptare, cu care noul termen intră într-o competiţie stimulativă, vom face corectura de rigoare.

Sursa foto: wikimedia.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest