de Nicolae Radu

         Aşa s-au despărţit cei doi prieteni, au plecat în direcţii diferite, fiecare cu treburile lui. Urcând spre Vârfu’ Pleşii, Acteon s-a întrebat dacă a priceput cu adevărat vorbele sucite ale bătrânului pădurar. De ce i-a spus că n-a mai rămas nimic din ce a fost, cum să nu mai rămână, a rămas tecutul, nu poţi să-l ştergi aşa, să nu mai rămână nimic. Şi totuşi, dacă aşa a spus Naşul înseamnă că mai ştie el ceva, poate a vrut să spună că în trecut sunt multe nacazuri şi din cauza asta e bine să-l uiţi, să te gândeşti la duşmanii care te aşteaptă, de ei trebuie să-ţi fie frică. E prea complicat, e mai bine să accepte că tot Naşul avea dreptate, să privească înainte, să nu se mai uite înapoi.

Dar, de ce i-o fi spus Naşu prietene, ce înţelege el prin prieten şi prietenie ? N-a ştiut atunci să răspundă, a crezut că este un titlu de nobleţe, un dar de la Naşu, a fost fericit, ca toţi cei ce primesc daruri.

Prieten, prietenie, vorbe frumoase, folosite ca chei universale. Este prietenul, un dar, avem dreptul să folosim prietenia în interesul personal ? Se pot încredinţea interesele unui străin pentru că îi spunem prieten ? Dacă mi-a făcut odată un serviciu pot fi sigur că n-o să-mi facă, altă dată un bucluc ? Imi rămâne prieten dacă mi-a făcut rău ? Şi, apoi, ce este binele şi ce este răul, când binele nostru poate fi răul altuia, când cel ce câştigă este mulţumit, iar cel ce pierde este necăjit. O idee bună împărtăşită unui prieten însuşită de acesta în numele prieteniei, devine bun comun, de fapt o pierzi iar el şi-o atribuie ca bun al său, uitând că preţul ideii are de multe ori valori greu de calculat. Este îndreptăţit prietenul să-şi însuşească preţioasa ta idee ?  Dacă un câştig al  lui este pierderea ta, şi dacă cel ce  şi-a însuşit bunul tău devine duşman, ce rămâne din prietenie ?

Cei mai mari duşmani provin dintre foştii prieteni. Dacă arăţi unui prieten că a greşit ţi-l faci duşman, te va învinovăţi de invidie, va reacţiona cu brutalitate, îţi va atribui greşeala, te va stigmatiza cu epitete înjositoare, obsedat, paranoic, delirant, inutil să-i spui că dacă ar fi adevărate ţi s-ar cuveni înţelegere, nicidecum insulte. Va refuza argumentele neconvenabile lui, nu te va lăsa să vorbeşti, se va asculta numai pe sine, ca să înţelegi că el este cel ce contează în prietenie că, în jurul lui se învârte pământul şi universul, va folosi cu premeditare judecăţi false, costruite din premize  neadevărate, va respinge înainte de le asculta argumentele tale, se va plânge că l-ai decepţionat. Pentru prietenul devenit duşman prietenia ta era proprietatea lui, el avea drptul să o folosească în interesul său, dacă interesul a dispărut, prietenia ta este inutilă şi deranjantă, pentru el ar fi mai bine să stai la distanţă, să nu-l sufoci cu prietenie, să apari numai când are el nevoie.

După multe prietenii, într-o viaţă bogată în întâmplări, Acteon a întocmitit o clasificare a prietenilor şi prieteniilor, a lăsat-o neînchiat pentru a face loc şi prietenilor întârziaţi, n-a vrut să nedreptăţească pe nimeni. Iată cum arată acest tabel : In capul listei se află prietenul din interes, temporar, a ezitat să-l aşeze în prima poziţie pe prietenul de o viaţă, n-a fost sigur că există, a urmat prietenul de frică, dacă nu se mai teme, te lasă, apoi cel de ocazie, apare când avem un necaz, când suntem bolnavi, când ne-am rătăcit, când povara este pre grea, atenţie poate fi clasat şi în rândul  celor interesaţi. Dacă tabelul pare sumar se pot adăuga şi alte subspecii, cu condiţia să nu fie deja cuprinse în tabel.

Clădim o lume corespunzătoare nevoilor noastre, dorinţelor noastre, prietenia este mortarul construcţiei, de el depinde trăinicia, de cimentul pus în amestec şi nu în ultimă instanţă de cât de mult oferim zidarului, pretenţia de reciprocitate este iluzorie, nejustificată, dacă n-am investit un capital pe măsura aşteptărilor. Pe vremea Cerbului şi a plăsmuitorului s-a purtat modelul egoist, egocentrist, antiempatic, pe care Cerbul Acteon  l-a cunoscut îndeaproape.

Ştim că vor fi şi nemulţumiţi, prietenii autorului în primul rând, am primit deja reproşuri, învinuiri de nerecunoştinţă. Incluzându-mă în tabel sper să le dau satisfacţie. Nu am pretenţia infaibilităţii judecăţilor prezentate şi pentru a convinge, voi fi de acord că pot exista şi prieteni sinceri, entuziaşti, convinşi de buna lor intenţie şi de gratuitatea gesturilor prieteneşti, idealişti, nebuni frumoşi, gata să dăruiască şi să se dăruiască. Rigoarea unui raţionament valid mă împiedică să descifrez adevăratele motivaţii, poate că vor să-şi satisfacă nevoi psihologice intime, greu de exprimat, poate sunt mânaţi de orgolii nemărturisite, poate achită datorii contractate în vieţi anterioare, poate că nu putem înţelege mecanisme ce depăşesc posibilităţile  noastre de cunoaştere. Un singur adevăr este sigur : excepţiile rămân flori de stâncă pe muntele arid şi cred că nu mă înşel dacă spun că sunt mulţi oameni care n-au văzut flori de stâncă. Cerbul Acteon îmi atrage atenţia să admit că există şi prieteni sinceri, adevăraţi, neinteresaţi, necondiţionaţi, ca Naşul Mărăcune, pentru care pădurea cu tot cuprinsul ei este o lume a iubirii. In faţa evidenţei sunt obligat să fiu de acord cu el.

Iubirea, iată un cuvânt peste care nu se poate trece cu uşurinţă. Născuţi din iubire şi pentru iubire, avem convingerea că ştim semnificaţia cuvântului. Convingerea noastră ar fi adevărată dacă am rămâne în limbajul faptelor, însă noţiunile au trecut de mult în sfera abstractă, depăşind faptele, câteodată regresiv şi dacă asumăm această depăşire, mai avem multe de aflat despre iubire.

Prietenia şi iubirea cresc din aceeaşi rădăcină, dar fructele sunt diferite, fructul iubirii este o taină, un mister, un foc, unde partenerii ard împreună cu imensa plăcere a sacrificiului, iubirea nu este posibilă fără reciprocitate, fără confundarea identităţii. Florile realizează  cel mai perfect  model de iubire, cu tot misterul ei, prin prezenţa staminei şi a pistilului, a bărbatului şi a femeii, pe aceeaşi tulpină, şi pentru că taina refuză capcana raţiunii împreunarea se face printr-o diversiune adulteră între tulpini diferite. Iar creaţia se sărbătoreşte printr-un spectacol ce mobilizează toate resursele fiinţei : vrajă, seducţie, culoare, cântec, parfum şi sarificiu.

Iubirea se află deasupra raţiunii, face parte din alte sfere şi e mai bine să ne oprim în faţa porţilor ferecate, să nu forţăm taina Creatorului, aflată deasupra puterii noastre de cunoaştere, să ne mulţumim cu ce ne-a fost încredinţat şi cu paradisul lăsat nouă.

Tentaţia păcatului originar, greşeala capitală, continuă să                   ne amăgească, iubirea este confundată cu pasiunea oarbă, un foc sterp, o flacără aprinsă de himere, stinsă de primul vânt, pom fără rod, iluzie neputincioasă.

Edenul este o grădină de unde se poate ieşi, dar în care nu se poate intra decât cu preţul cel mare şi după o viaţă fără prihană, bazată pe iubire adevărată.

 

Mai rămâne problema coarnelor, de ce i-a zis Naşul să aibă grijă de coarne ? Ar putea să rămână fără coarne ? Pentru un cerb coarnele sunt însemne de distincţie, primite ca dar la naştere. Când i-au crescut prima dată era mândru, mângâia copacii cu ele să le simtă mai bine. După un timp i-au căzut, s-a speriat, a crezut că a fost pedepsit pentru păcatul trufiei dar i-au crescut din nou şi iar s-a fălit şi poate că a fost din nou pedepsit  când a intrat în mărăcini. Darurile primite au valoare dacă sţii ce să faci cu ele. Dacă nu le foloseşti cum trebuie sau te lauzi cu  ele, atragi invidia celor ce nu le au şi vei fi din nou pedepsit. Darurile nefolosite sau rău folosite devin păcate.

Cerbul a urcat încet, rumegându-şi gândurile, până sus, în Vârful Pleşii, unde s-a oprit. A promis că nu va  uita cele auzite şi învăţate astăzi de la Naşul Mărăcine.

 

Sursa foto: wikimedia.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

One Thought on “Tufanu’ trăznit – 5 – Sfaturile nasului

  1. Pingback: Tufanu’ trăznit - Cuprins | MemoriiDeMedic.ro

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest