Celebru prin semnificaţiile sale multiple, Mitul peșterii poate fi găsit în Dialogul lui Platon, Republica, partea a VII-a. În rezumat este vorba despre un scenariu imaginat de filozof, cu oameni înlănţuiţi, captivi, așezaţi cu faţa spre unul din pereţi, într-o peșteră. În spatele lor se afla o lumină care proiecta umbrele oamenilor și animalelor din afara peșterii, care treceau pe o șosea separată de peșteră printr-un zid nu prea înalt. Cei înlănţuiţi nu ieșiseră niciodată din peșteră și erau convinși că înafară nu existau decât acele umbre văzute de ei pe perete. Filozoful imaginează apoi un alt scenariu în care unul dintre cei înlănţuiţi iese din peșteră și, după ce se obișnuește cu lumina orbitoare, vede cât de frumoasă este adevărata lume. Se întoarce și spune ce a văzut sperând să-și entuziasmeze tovarășii de captivitate, dar spre surpriza lui aceștia nu numai că nu-l cred, dar vor să-l omoare, considerându-l nebun.

Filozoful pune două întreabări: Prima: există posibilitatea ca formele adevărate ale lumii sensibile să rămână inaccesibile unor oameni care își trăiesc viaţa privind imaginea umbrelor ? A doua întrebare este: formele au o origine? și care este această origine? Nu intrăm în amănuntele filozofice ale răspunsurilor, interesante numai pentru specialiști.

Întrebările lui Platon și semnificaţia Mitului pesterii rămân însă actuale. Mulţi oameni sunt convinși că ceea ce văd pe sticla televizorului, un zid modern, este adevărat. Am verificat această constatare în timpul unor reveniri pe meleagurile natale. Oameni respectabili, unii chiar din familie, au încercat să mă îndoctrineze și să-mi sugereze o anume orientare politică, considerată de ei ca cea mai bună. I-am întrebat de unde au informaţiile pe care mi le prezentau.

-Cum, de unde, de la televizor.

-Si ce canale urmărești ?

-Ce canale, eu mă uit numai la Antena 3, de acolo aflu tot ce se întâmplă în lume.

Încercarea mea de a-i convinge să se uite și la alte posturi de televiziune a fost întâmpinată la fel ca în Mitul peșterii, cu vrăjmășie și agresivitate. Mi-am zis în sinea mea: sărmani captivi înlănţuiţi!

 

Nicolae Radu

Sursa foto: wikimedia.org – Jan Saenredam – „Alegoria peșterii a lui Platon”, gravură, 1604

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest