de Nicolae Radu

Unul dintre proiectele prevăzute de Uniunea Europeană să se desfășoare între anii 2013-2023 în cadrul FET Flagships, Proiecte Far, este HBP, Human Brain Project, pentru care s-a atribuit suma de un miliard de Euro. Proiectul, pilotat de Şcoala politehnică federală din Lausanne, va aduna specialiști neurologi, biologi, informaticieni și matematicieni și își propune stabilirea prin ordinator a unei hărţi tridimensionale a creierului cu ajutorul căreia se va încerca simularea unui creier uman.

Pentru a înţelege mai bine dificultăţile proiectului amintim câteva informaţii generale. Creierul uman dispune de de o sută de Miliarde neuroni și o mie de Miliarde sinapse prin care trec o sută de mii de Miliarde semnale sinaptice pe secundă. Ne-am născut prin destin miliardari și nu înţeleg de ce suntem săraci.

În deceniile precedente neurobiologiștii au localizat  multe zone din creierul uman unde se desfășoară procesele mentale, dar cu metodele nanotehnologice se poate ajunge la posibilităţi de explorare foarte amănunţită a organului cercetat.

Obiectivele HBP sunt foarte îndrăzneţe, se vizează integrarea tuturor datelor și folosirea lor pentru tratamente le nivel de genotip și pentru ameliorarea performanţelor tehnice ale informaticii prin aplicarea cunoștiinţelor despre creier la realizarea unor ordinatoare de înaltă performanţă. De notat că spre deosebire de calculatoare, mari consumatoare de energie, creierul are nevoie de cantităţi infime.

Întrebările principale pe care filozofia, implicată și ea, le pune sunt următoarele :

- Este creierul uman un calculator complex ?

- Este posibilă inventarea unui creier artificial capabil să gândească și să creeze ?

- Se poate concepe un creier artificial fără conștiinţă ?

John Searle, profesor american preocupat de aspectele filozofice ale comunicării și spiritului, a propus un răspuns la aceste întrebări, pe care îl prezint pe scurt.

Creierul uman are o capacitate de calcul cu care nici un ordinator nu se poate compara. Orice calcul efectuat de un calculator artificial are nevoie de un observator care sa dea semnificaţie calculului și ordinatoarele nu sunt calculatoare decât atunci când cineva interpretează operaţiile executate. Fără acest cineva ordinatoarele nu sunt decât niște obiecte compuse din silicium și cabluri prin care trece electicitate. Spre deosebire de ordinator, creierul uman este independent, procesele ce se desfășoară în creier nu folosesc niciun simbol formal și nu se poate spune că analizează informaţii căci în natura nu există decât stimuli. Deosebirea fundamentală dintre creier și cel mai perfecţionat calculator constă în incapacitatea celui din urmă de a învăţa și de a crea. Ordinatoarele pot să simuleze procesele mentale dar nu pot să le producă, așa cum simularea unei digestii nu poate să producă energie.

Specialiștii în Inteligenţă Artificială s-au întrebat dacă se pot inventa calculatoare dotate cu conștiinţă, definită drept capacitate de  analiză și folosire a experienţei. Conștiinţa depinde de activitatea cerebrală, dar aceasta nu este cauza conștiinţei, care rămâne un mister. Se pot interpreta cuvintele, dar nu și trăirile interioare denumite stări de spirit, unde singurul mijloc de a cunoaște este întrebarea.

Nu se știe la ce performanţe va ajunge proiectul HBP, dar există îndoieli îndreptăţite că va deveni un adevărat creier, cu toate funcţiile creierului uman.

Notă: Termenul de calculator folosit în România pentru instrumentul Internetului nu mi se pare bine ales, aș prefera termenul de ordinator sau computer.

21.08.2013

Sursa foto: http://www.humanbrainproject.eu/discover/the-project/overview

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest