de Nicolae Radu

La un an Ioana a născut o fetiţă, pe Mitica, zece luni mai târziu, Ion a plecat în armată unde a stat şapte ani, între 1912 şi 1919, în anul 1915 a murit Ilinca, Lisandrina a spus că bine a făcut că a murit înainte să vină nemţii în sat, „aia era în stare să bată vre-un neamţ, ne omorau ăia pă toţi”.

*          *          *

Mintea omenească nu poate să înţeleagă dimensiu­nea infinitului, îl împarte în bucăţi de timp între un început şi un sfârşit. Condamnaţi la neînţelegerea dimensiunii mai sus citate, vom proceda şi noi la fel ca toată lumea. Poves­tea restituirilor a pornit de la capătul vechi al celui de al nouăsprezecelea veleat de la naşterea Mântuitorului şi se opreşte la capătul cel nou. În cei o sută de ani de la venirea lui Radu la Schitul Maicilor şi plecarea aprigei Ilinca din lume, românii s-au trezit din coşmarul celor 1.500 de ani, s-au ridicat împotriva jefuitorilor şi jăcmănitorilor, au în­făp­tuit Unirea, şi-au câştigat Independenţa şi au redimen­sionat sufletul poporului român. Vladimirescu, Bălcescu, Cuza, Kogălniceanu, Eminescu şi Carol I au luminat dru­mul de întoarcere din păduri şi de aşezare în vetrele daci­lor de odinioară, preoţii ortodocşi au păstrat lumina în biserici şi în sufletele oamenilor. Acolo o vom căuta şi în veleatul al douăzecelea a cărui restituire ne propunem s-o prezentăm într-o carte viitoare, dacă ni se va lăsa bucata de timp nevoitoare şi dacă memoria în aşteptare va fi la înălţimea unor cerinţe din ce în ce mai riguroase şi mai greu de controlat. Frontiera dintre literatură şi istorie va fi greu de respectat, ne vom strădui s-o construim cu pietre de hotar adevărate.

 

Nicolae Radu – Cremănari

Bourg en Bresse,

25 aprilie 2004

 

Sursa foto: wikimedia.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest