de Nicolae Radu

Ilinca nu vorbea prea mult, în ziua aia însă nu ştiau ce o apucase, voia poate s-o pună pe jar pe Ioana, şi-aşa era ea cam speriată. Spunea că oamenii nu ascultă nici­odată de vorbă bună, nici nu te ascultă când le vorbeşti, dacă vrei să te asculte, pune mâna pe par, n-aştepta să gre­şească, atunci e prea târziu, să dai înainte dacă vrei să facă ce-i spui. Bietul Mogodel îi ştia obiceiul şi învăţase să ghicească ce vrea să spună. Pe Ion ăl mic nu-l bătea, îi era milă să dea în el, o lua în locul lui ăl bătrân, că el era de vină. Era bine că nu dădea cu paru’, aşa cum se lăuda, dădea cu palma, avea o palmă grea de ziceai că-i lopată, dar nu-l lovea decât la spate, era plin de vânătăi sărmanul om. Vlădulescu îi spusese odată că mai bine să dea în el, că e mai voinic, Ilinca s-a întors şi l-a privit, n-a spus ce gândeşte dar mai târziu l-a asigurat că o să-i vină şi lui rându’, să aibă răbdare.

Într-o seară s-a supărat rău de tot, nu ştiau de ce, ceasul rău, a luat un băţ şi i-a croit câteva pe spate ălui bătrân, se făcuse sărmanul şi mai mic şi-i dăduse lacrimile. Atunci Ion n-a mai putut răbda, s-a repezit la ea, i-a luat mâna şi i-a îndoit-o la spate, cum învăţase pe izlaz cu băie­ţii. Gemând de durere, Ilinca s-a uitat la ei ca o fiară încol­ţită, la orice mişcare simţea că i se rupe mâna. Mogodel a prins curaj, s-a ridicat de jos şi i-a spus lui Ion.

– Ţine-o bine să-i dau şi eu câteva, să vadă şi ea cum e.

A pus mâna pe băţ şi a dat şi el, cât a putut de tare. S-a oprit când şi-a dat seama că după ce o să scape, o să le rupă oasele.

– Hai s-o închidem că asta ne omoară, i-a zis lui fiu-său.

Au împins-o, aşa, cu mâna la spate în casă şi au în­cu­iat uşa. Au avut parte de tărăboi mare, Ilinca era puter­nică, nu fusese niciodată aşa de umilită, le-a spus că tot o să iasă ea odată de acolo şi o să-i omoare în bătaie. Ioana, în mijlocul curţii, speriată, plângea înfundat, nu ştia ce să facă, dacă nu i-ar fi fost frică de Taica ar fi plecat înapoi la Maica.

Au ţinut-o încuiată în casă trei zile, le era frică să-i dea drumul, nu mai ştiau ce să facă, Ioana îi dădea să mănânce şi să bea printre drugii ferestrei. După trei zile tot ăl bătrân a avut o idee, i-a spus că i-ar da drumul dar le este frică, dacă le promite că n-o să le facă nimic îi descuie uşa. S-a dovedit că Ilinca era o femeie înţeleaptă şi de onoare, dacă nu cumva înţelepciunea i-a venit cât a fost încuiată, le-a promis că nu le va face nimic, nici când iese nici mai târziu. S-a ţinut de cuvânt, e adevărat că nici cei­lalţi nu au mai supărat-o, aşa zicea ea ca să-şi explice pur­ta­rea şi viaţa a mers mai departe şi mai bine, de atunci Ilinca n-a mai bătut pe nimeni, nici din casă nici din sat. Din când în când se uita la Ion şi cu un zâmbet forţat îi arunca printre buze: „uite pă cine am crescut eu, un drac, m-a ţinut să mă bată hoţul ăsta bătrân, asta n-aş fi crezut-o niciodată”. Cât despre Mogodel, lui nu-i venea să creadă că are o muiere aşa de cumsecade.

Venirea Ioanei s-a simţit destul de repede, casa era curată, toate lucrurile îşi găsiseră locul, mâncarea era tot­deauna caldă, paturile miroseau a sulfină, rufele erau albe de ţi-era milă să le atingi, ce mai, se vedea că intrase o femeie tânără în casă. Ilinca era mulţumită, lucru neobiş­nuit la ea, ba câteodată îi spunea noru-si: „mai hodineştete şi tu şi nu mai freca aşa rufele, vezi să nu să rupă”. În gân­dul ei însă, îşi zicea cu toată convingerea: „Dacă nu eram eu s-o găsesc şi s-o aduc…”. Oamenilor le place să-şi ia o parte din meritele altora, după ce ai scăpat pe unul de la înec, e bine să priveşti în jur şi să-l ghiceşti pe cel ce-şi spune: „Dacă n-aş fi fost eu să-l văd, n-aveai tu pă cine să mai scoţi”. Şi are dreptate.

Va urma…

Sursa foto: wikimedia.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest