de Nicolae Radu

Mitul este definit ca o poveste fabuloasă, născocire, intrată în tradiţie, despre credinţele popoarelor, despre zei, întâmplări și legende, considerată ca întemeietoare a unei culturi.

Dorliss, un mit întâlnit în ţările vorbitoare de limbă engleză, derivat din doorless, fără poartă, și sub numele Zburător în tradiţia populară din România, este interesant prin prezenţa în ipostaze asemănătoare pe mai multe continente : Africa, America centrală, Europa.  Dorliss este o existenţă imaterială, care se strecoară prin spaţii înguste, pe sub ușă, pe gaura cheii, prin hornul casei, în camerele fetelor și tinerelor neveste și le impune relaţii sexuale împotriva voinţei lor. Numit și Răul de noapte sau hoţ de iubire, acest sprit impur, demon, violator, tiranizează în timpul nopţii (în somn), victimele, fete și femei tinere, care cu toată opoziţia sunt învinse și siluite. Sunt citate cazuri în care hoţul de iubire le influienţează viaţa, le perturbă căsniciile și le îndeamnă la prostituţie. Fetele sau femeile abuzate îl descriu ca o mare greutate ce le apasă pieptul, le imobilizează și le violează. De  multe ori când se trezesc au vânătăi și zgârieturi pe corp. Dacă soţul este prezent în cameră Dorliss îl neutralizează prin masarea degetului mare de la picior. Cele abuzate n-au o plăcere sexuală, traiesc momentul ca pe o agresiune, dar păstrează o amintire ciudată de iubire neîmplinită.  S-a spus că Dorliss este un om real care se transformă noaptea în violator și că în zilele următoare evită victima de teamă să nu fie recunoscut.

Împotriva acestui violator nocturn au fost recomandate diferite remedii protectoare : fetele, femeile, să poarte chiloţi roșii la exterior și negri la interior, pentru că Dorliss când vede roșu se crede în interiorul femeii ; el pote să fie oprit și prin așezarea unui vas cu sare sau nisip în faţa ușii, în care demonul  se simte obligat să numere firele, opearţie care nu se termină într-o noapte.

Poetul contemporan de culoare Ernest Pépin, trăitor și originar din Guadelupa, unde Dorliss este o prezenţă foarte revendicată, crede că mitul este o sinteză a interdicţiilor la care au fost supuse femeile de-a lungul timpului.

În mitologia românească personajul corespunzător este Zburătorul, personificare a instinctului puberal, a dorului de bărbat și simbol al iubirii neîmpărtășite. Acesta ar fi spiritul rău al unui bărbat respins de femeia iubită care se răzbună siluind fetele și femeile tinere, dornice de iubire

Mitul Zburătorului a fost tema unor creaţii literare de mare valoare artistică. Cezar Boliac a spus că poezia Zburătorul a făcut din Ion Heliade Rădulescu un mare poet. Eroul poeziei, consemnat și de Cantemir în Descriptio Moldavie, este o nalucă nocturnă, un bărbat tânăr și frumos care se strecoară noaptea în patul tinerelor fete sau neveste și face cu ele o dragoste chinuitoare. Călinescu spune că Zburătorul este un demon de o mare frumuseţe care tulbură minţile fetelor și femeilor tinere. Romulus  Vulcănescu, în “Mitologia română” descrie Zburătorul ca pe “o semidivinitate erotică, un daimon arhaic de natură malefică”.

Cea mai frumoasă prezentare a Mitului Zburătorului în literatura română îi aparţine lui Eminescu. În poemul “Călin file de poveste”, o frumoasă fiică de împărat în jurul căreia părinţii au înăţat  ”zidiri de cetăţuie” nu poate să reziste farmecului iubitului ceresc, pe care îl cheamă noaptea în somn.

Poezia Luceafărul este cea mai semnificativă reprezentare a Mitului Zburătorului în lieratura română. Iubirea mistuitoare a lui Hyperion pentru pământeana Cătălina se dovedește imposibilă, cei doi făcând parte din lumi diferite, situaţie similară  cu cea a fetelor visătoare, pentru care iubitul nocturn rămâne inaccesibil. Nu putem să trecem peste amănuntul că cea mai frumoasă poezie a literaturii române este inspirată de mitul iubirii neîmpărtășite al Zburătorului.

 

Sursa foto: wikimedia.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest