Opţiunea pentru un termen rar folosit în limbajul curent poate fi pusă la îndoială. dar sper să conving că noţiunea merita atenţia celor ce citesc ABECEDAR-ul, pentru că suportabilitatea este condiţia depășirii, a ieșirii din limitat. Cuvântul  suportabilitate are un înţeles bizar, presupune o încărcătură maximă asociată cu forţa necesară pentru a fi purtată, altfel spus și pătimire și mulţumire și condiţia să nu depășească o anumită limita, când devine insuportabilă. Din limba latină sub-ire se traduce prin a fi încolţit, deci fără ieșire.

“Este la limita suportabilităţii” se spune despre  cel aflat sub o povară grea sau într-un moment de mare dificultate și care continuă să care greutatea și să reziste. Continuă pentru că dincolo de această limită se află insuportbilul în care și povara și dificultatea se autodesfiinţează Aria suportabilităţii este foarte întinsă. Suportabil la limită poate fi un angajament, dar și un efort excesiv, o pedeapsă, un interogatori, un examen greu, un abuz, o constrângere, o maltratare, o presiune fizică sau psihică, un șantaj afectiv, o nedreptate, o expunere la temperaturi excesive, căldură sau frig, un zgomot asurzitor sau o lumină orbitoare, o inegalitate de evaluare nejustificată, o viaţă grea nemeritată. În sfera suportabilităţii se află totdeauna un grad de suferinţă fizică și psihică.

Suportabilitatea este complexă, o înzestrare individuală cu condiţionări multiple, genetice, fiziologice, psihologice, motivaţionale.  Existenţa suportabilitţii se justifică prin faptul că sunt multe activităţi ce nu pot fi efectuate decât la limita ei. Realizarea unor proiecte cu mare valoare culturală și econmomică nu poate fi dusă la împlinire decât cu eforturi la limita suportabilităţii ; o cupolă, să zicem Cupola Sixtină, n-ar fi putut să existe dacă pictorul n-ar fi dus la limita suportabilului efortul depus în poziţia inconfortabilă impusă de executarea ei. Există o cultură a suportabilităţii, cu tehnici de însușire și instituţii, procesul de învăţământ, ucenicia, serviciul militar, monahismul și altele, în care se învaţă și se practică efortul fizic și intelecual susţinut, până la sacrificiu.

Suportabilitatea este elastică, subiectul suportă presiuni mari fără să cedeze, însă elasticitatea are o limită, un moment de criză când cedează. Acest moment este modulat de caracterul benevol sau forţat al suportabilităţii. Motivaţia are un rol important, de compensare a neîncrederii   a refuzului natural de a suporta, a impresiei de neputinţă, care poate deveni contagioasă. O situaţie specială, deloc confortabilă este aceea în care subiectul se simte complice la nedreptate, la abuz, la constrângere sau presiune.

Suportabilitatea a fost temă de cercetare pentru numeroși cercetători, pshologi, sociologi și economiști. Stanley Milgram,  psiholog american, cunoscut pentru experienţele asupra supunerii faţă de autorităţi a ajuns la concluzia că suportabilitatea nu poate fi explicată prin îndeplinirea unor principii morale, ci prin contextul sociocultural,  legitimitatea și puterea de pedeapsă a autorităţii. Albert Hirschman, economist american, propune, în cartea sa Exit, Voice, Loyalty (1970),  trei moduri de ieșire din starea de suportabilitate :

-tăcerea și, eventual, schimbarea stăpânului sau instituţiei ;

-loialitatea (fidelitatea) și suportarea exceselor cu eventuala evitare și tăinuire (strategia zig-zag) ;

-protestul vocal, revolta, cu posibile urmări neplăcute.

Pragul superior al suportabilităţii este un punct critic de tensiuni  acumulate din diferite cauze.  Puterea de reacţie poate fi întărită sau paralizată printr-un mecanism de ieșire, o revoltă misterioasă neprogramabilă, cu impact major asupra suportabilităţii. Finalitatea suportabilităţii poate fi opera genială, renunţarea, abandonarea, trădarea, sau revolta.

Viaţa omului se petrece sub zodia suportabilităţii, angajamaent personal necesar realizării unui proiect, sau silnicie, de genul efortului sisific.

Efortul geniului de a se concretiza prin operă este o suportabilitate asumată.

 

Nicolae Radu  25.02.2015

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest