de Nicolae Radu

Veacul instalat de curând a găsit o lume a incertitudinii, bântuită de vestitori ai Apocalipsei. Oameni fără credinţă și fundamentaliști ignoranţi se înfruntă într-o bătălie pentru un viitor fără perspective abandonând sau sacrificând Zeii. Planeta se dezgheaţă și se transformă într-o mocirlă fetidă în timp ce mai marii lumii se pregătesc pentru un nou măcel de oameni. Religia lor este pragmaismul și acumulrea de bunuri cu care nu știu ce să facă.

Ţara noastră nu face excepţie, asistăm la confruntări josnice, limba română este batjocorită de indivizi  care n-au învăţat-o niciodată. Şcoala a fost asaltată de ipochimeni înzestraţi cu diplome de liceu, universităţi sau doctorale, fabricate de conţopiști plătiţi. Un foarte apreciat om de cultură,  critic literar, rămas fără titlu de profesor universitar, Alex Ştefănescu a avertizat că există riscul dispariţiei limbii române în câteva decenii. Corul din spatele cortinei l-a contrazis cu o îndârjire agresivă și îngrijorătore.

Dispariţia unei limbi corespunde cu dispariţia Naţiunii și a poporului, dar pentru ipochimeni asta  nu contează. Herder spunea că Naţiunea este unitate bazată pe limbă, istorie și cultură. Statul poate să dispară, Naţiunea nu dispare. După Fichte limba îi unește pe oameni printr-o infinitate de legături.

Un semn că omul de cultură menţionat mai sus are dreptate este scenariu rezervat cărţii, instrument al limbii și mesager al spiritului popular. Cartea este ameninţată cu dispariţia sub privirile indiferente ale celor ce cârmuiesc ţara, mulţi dintre ei certaţi cu ea. Este un adevăr banal faptul că oamenii nu mai citesc fiind convinși că dorinţa de a cunoaște, curiozitatea, din cauza căreia au fost izgoniţi din Paradis, le este satisfăcută de mediatorii informaţiei, televiziunea și internetul. Se trece ușor peste faptul că cel așezat comod în faţa televizorului sau a calculatorului reţine mai ales noutăţi deja cunoscute, că nu este  obligat să înţeleagă și să facă legături cu noţiuni mai vechi și mai ales că nu dă importanţă emisiunilor elaborate, solicitante, cu încărcătură culturală și de cunoaștere. De multe ori, obosit, telespectatorul urmărește un singur post. Vechea zicală romană, “teme-te de omul cu o singură carte” pote fi aplicată și acestui tip de telespectator, pe care am avut ocazia să-l întâlnesc. Se uită că răul neimplicării se asociază pasiv cu un rău mai mare, acela al manipulării, mult mai eficient decât suntem dispuși să-l acceptăm. Televizorul și computerul furnizează texte întocmite special pentru a transmite anumite mesaje și selecţionează din multitudinea informaţiilor pe cele convenabile conducerii, aproape totdeauna partizană?

Se răspândește ideea că viitorul, atât cât va fi, va aparţine bibliotecilor electronice, ceea ce înseamnă că vom încredinţa procesele psihologice, memoria, gândire și raţiunea unor mașini care nu vor ști să le folosească, în lipsa interpretului uman. Un argument frecvent folosit de negustori și agramaţi este argumantul economic, procesele de tipărire și difuzare fiind nerentabile, fără să se ţină seama de faptul că investiţia în procesele de cunoaștere este cea mai profitabilă investiţie.

Ca vechi șoarece de bibliotecă, poreclă pa care mi-o însușesc, trag un semnal de alarmă pentru salvarea cărţii tipărite și trezirea tinerei generaţii adormită în faţa televizorului sau calculatorului.

 

Sursa foto: wikimedia.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment Register



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest