Rugăciunea este legătura omului cu Spiritul Suprem, aflat la originea lumii. (“La început a fost Cuvântul”)  Existenţa Spiritului Suprem n-a putut fi contestată, ea se află înscrisă în conștiinţă de la apariţia omului ca specie. Nevoia unei legături cu Sacrul este la fel de importantă ca toate nevoile vitale, respiraţia, hrana, apa, buna funcţionare a organelor. Prin Rugăciune omul se adresează unei Divinităţi. Sunt trei feluri de Rugăciuni : de cerere, de mărturisire și de mulţumire.

    După Khalil Gibran, numit și Victor Hugo libanez, Rugăciunea este cântecul inimii și după Sfântul Augustin este unitatea de măsură a iubirii.

             (” Unde dragoste nu e, nimic nu e”)

   Rugăciunea  este un proces istoric, a apărut și s-a dezvoltat sub diverse forme numite confesiuni sau culte religioase, care au stabilit tehnici și modalităţi particulare de practică. Prin Rugăciune omul se adresează unei Divinităţi.  Rugăciunea se adaptează tradiţiei și modelului religios al colectivităţii. Cei ce practică rugăciuinea își însușesc ritualul religiei în care s-au format, ceea ce presupune o pregătire specifică, diferită la creștini, musulmani, evrei, budiști, și alţii. Pe lângă dimensiunea de ritual Rugăciunea îmbracă și o dimensiune estetică, poetică, (ritm și limbaj), muzicală, (cor și acompaniament), plastică, (se face în faţa unei icoane).

   În biserici, mânăstiri, temple și alte lăcașuri de cult rugăciunea este ocupaţie principală, se face după reguli precise, la anumite ore și poate să îmbrace și o dimensiune de suferinţă asumată, sugerând pocăinţa și calvarul (post, post negru, plecăciuni, îngenunchieri).  Religiile creștine, probabil și altele, acceptă valoarea specială a rugăciunii pentru alţii, pentru aproapele în sens creștin. Spiritul Suprem nu rămâne indiferent la rugăciunile practicate cu bunăcredinţă. Ca practicant al unor rugăciuni zilnice timp de peste 30 de ani mă cred îndreptăţit să spun că am primit răspuns la majoritatea rugăciunilor, foarte probabil la cele făcute cu bunăcredinţă. Recunsc, nu am îndeplinit întotdeauna recomandările preoţești, pentru că n-am fost convins de bunacredinţă a unor preoţi și de unele obiceiuri și ritualuri introduse de aceștia.

    Modul de practicare a rugăciunii este diferit pentru că rugăciunea este o relaţie directă între individ și Divinitate, ceea ce presupune numeroase  particularităţi. În locașurile religioase speciale, biserici, moschei, temple, sinagogi se respectă ritualurile de rugăciune specifice. Pentru rugăciunea individuală sunt recomandate câteva condiţii generale :

  -se face într-un loc liniștit, în condiţii de pace interioară si cu cei din jur. Stările conflictuale și de nervozitate compromit legătura cu Spititul Suprem.

  -eforturile excesive, consumul de alcool, de medicamente cu acţiune asupra psihicului și mesele abundente, înainte de rugăciune, nu sunt recomandate. Postul, în special postul negru, este rezervat slujitorilor de cult și musulmanilor în timpul Ramadanului..

  -se impune încredere deplină în puterea rugăciunii, umilinţă și lepădare de gânduri rele, de invidie, vrajbă și dușmănie.

    În rugăciune se invocă Spiritul Suprem pentru proslăvire, iertare, ajutor, mulţumire. Cuvintele folosite pot să fie inspirate spontan, pornite din inimă, sau învăţate din rugăciuni ale unor părinţi ai Bisericii. Din rugăciunea zilnică nu trebuie să lipsească Rugăciunea împărătească, Tatăl nostru, jurământul de credinţă, Crezul, Psalmul Nr 50. O rugăciune foarte apreciată este rugăciunea zisă monologhie, de un singur cuvânt, de un singur gând, repeteta de multe ori din toată inima : “Doamne Isuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluește-mă pe mine păcătosul”

                                                Nicolae Radu, Februarie 2016

Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest