Noţiunea prostituţie este definită în DEX într-o gamă largă  de nuanţe, situată între toleranţă și oprobiu. Am optat pentru  definiţia după care “prostituţia este o îndeletnicire, practicată mai mult de femei, care întreţin relaţii sexuale consimţite cu mai mulţi bărbaţi cu scopul de a-și asigura cele necesare vieţii”.

Se crede că prostituţia a apărut în urmă cu 5000 de ani, la sfârșitul neoliticului, dar s-a generalizat odată cu apariţia monedei, un mijloc de schimb comercial comod. Plutarh face legătura între moneda și prostituţie arătând că în Sparta, unde se foloseau bare de fier casabile de diferite mărimi corespunzătoare unor valori, ca monede, nerecunoscute de alte cetăţi grecești, nu a existat prostituţie. În perioadele sclavagiste stăpânitorii de sclavi dispuneau de servicii sexuale ca relaţii naturale, sclavele fiind considerate ca simple proprietăţi. La rândul lor și stăpânele de sclavi aveau aceleași drepturi, dar cu timpul au apărut reglementări speciale, deși se pare că nu au fost respectate.

În Roma antică prostituţia era tolerată, casele unde aveau loc întâlnirile erau semnalizate cu o lumină roșie, dar se practica și în alte locuri, pe străzi, la porţile caselor, la adăpostul numeroaselor arcade, numite fornix, de unde a rămas numele de fornicaţie. Zonele de campament ale soldaţilor și cazărmile deveneau focare de prostituţie. În așa zisele “case închise” bordeluri, se plătea cu un jeton numit spintria. Începând cu secolul II d.H. prostituatele erau înscrise în registre speciale și primeau licenţe de exercitare a profesiei Şi în Biblie se găsesc referiri la prostituate,Tamara și Rahab, în Vechiul Tesatment și Maria Magdalena în Noul Testament.   Rudyard  Kipling a numit prostituţia “cea mai veche meserie din lume” într-o carte de nuvele apărută în anul 1888.

Statutul legal al prostituţiei este diferit de la ţară la ţară, în Olanda și Germania este legalizată, dar limitată de Legea care obligă întreprinderile cu mai mult de 15 angajaţi să pregătească ucenici (!). În Turcia, Tunisia, Elveţia, Austria și Ungaria prostituţia este legală, în Suedia, Norvegia și Islanda sunt pedepsiţi numai clienţii, în Statele Unite prostituţia este reglementată numai în statul Nevada. În majoritatea ţărilor musulmane nu este admisă. Prin secolul XII prostituţia a  început să fie tolerată, dar după descoperirea Americii, de unde a fost importat sifilisul, toleranţa a fost din ce în ce mai redusă. În secolul XIX  prostituţia a fost reglementată și încadrată juridic și sanitar, dar condiţiile în care era practicată au determinat o reacţie de împotrivire din partea unor prostituate. Este celebru exemplul Martei Richard, o fostă prostituată din Franţa, care a demascat modul neomenos de practică a prostituţiei în casele de toleranţă, și a impus printr-o lege din 1946 închiderea bordelurilor în Franţa. Dar prostituţia nu a dispărut, pentru că satisface o anumită cerere și pentru că este o sursă de venituri evaluată la 187 Miliarde Euro în anul 2010. Din acest motiv a fost și impozitată în unele ţări și aduce sume importante la bugete. Fenomenul nu a scăpat atenţiei unor afaceriști veroși care oferă prostituate sub masca protecţiei, dar în realitate le exploatează și le supun la mari umilinţe. Prostituţia favorizează și activităţile mafiotice, crima organizată, consumul de droguri și alte forme de exploatare a femeilor. Aspecte juridice care nu pot fi neglijate sunt prostituţia forţată, prostituţia minorelor, sclavia sexuală și traficul de fiinţe umane, care interferează deseori cu prostituţia.  Bordelurile, casele “închise” sunt numite în limbaj argotic abataje, cuvânt derivat de la abator.

Dintotdeauna a existat și o prostituţie de lux, practicată de femei de societate, cu influenţă asupra unor mari personalităţi, vestitele curtezane, dame de companie, callgirls, saloane de masaj erotic și alte forme mascate. Toleranţa faţă de acest gen de prostituţie a fost mare.

Câteva cuvinte despre originea și fundamentele prostituţiei. Prostituţia este fiică naturală a instinctului sexual, bine teoretizat de Sigmund Freud și adepţii lui. Sexualitatea umană este complexă, începe cu un stadiu pregenital, simbolic și se dezvoltă sub formă de pulsiuni manifestate prin excitare psihică la frontiera cu somaticul. Excitaţia corporală nu poate fi evitată și se descarcă în conștient sub forme de fantasme, sublimare sau vise. Filozoful contemporan englez Roger  Scruton, autor al unui studiu cu titlul ” Sexual desire”, (Dorinţa sexuală) crede că etica sexuală se bazează pe conceptul hegelian  conservator, după care “finalitatea fiecărei fiinţe raţionale este construcţia de sine care se recunoaște și   în partenerul sexual. Sexualitatea are dimensiuni sacre. Cartea lui Scruton este considerată ca cea mai interesantă și mai informată justificare a dorinţei sexuale.

Familia este și va rămâne instituţia legală a sexualităţii și mediul cel mai favorabil pentru dezvoltarea copiiilor rezultaţi din exercitarea relaţiilor seuale.

Prostituţia, o instituţie de manifestare a sexualităţii, reală, recunoscută sau ignorată, ocupă un segment important  în organizarea societăţii. Faptul că este întâlnită în toate erele dezvoltării sociale confirmă rolul ocupat în viaţa oamenilor. Tinerii, militarii, cei plecaţi în misiuni îndelungate și alte categorii găsesc în prostituţie un mod de împlinire a unei cerinţe biologice, dorinţa sexuală. Poate că și cei nemulţumiţi de sexualitatea familială pot să justifice apelul la prostituţie, dar asta nu justifică excesele și desfrânarea din lupanare și alte locuri de rătăcire.

Tentaţia, ispita, folosite de prostituate reprezintă îndemnul la păcat și pot să fie contracarate prin raportare la morală și printr-o corectă evaluare a noţiunii de păcat și a consecinţelor psihologice și sociale. Interzicerea prostituţiei nu este o soluţie, fapt confirmat de istorie. Legalizarea, în anumite condiţii, fără excese și exhibiţii, cu unele restricţii s-ar putea dovedi utilă.

 

Nicolae RADU,   13.08.2014

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest