de Nicolae Radu

Masochismul este definit ca perversiune sexuală ce constă în a căuta plăcere în suferinţe psihice și morale produse de partener. În realitate acceptarea unor suferinţe de la partener sau de la comunitate nu se întâlnește numai în sfera sexualităţii. Este considerat masochist cel ce găsește plăcere în propria suferinţă, în decădere și umilire. Masochismul a fost atestat de istorie și literatură

Cuvântul masochism a fost folosit pentru prima dată de Kraufft Ebing, care l-a descris ca simptom al unei patologii sexuale psihiatrice inspirate din romanele austriacului Sacher Masoch, ai căror eroi  acceptă, dintr-o plăcere perversă, bătăi, umilinţe și persecuţii de la partenerele sexuale, simptom pe care Ebing le-a numit cu nume derivat de la numele autorului. De la asocierea cu sexualitatea provine  conotaţia reţinută de limbajul curent. Manifestări de acest tip au existat în toate timpurile, dar diferenţierea lor de jertfire pentru o cauză bună s-a realizat după apariţia noţiunii descrisă de psihiatrul austriac Ebing.

Freud a descris trei forme de masochism :

-de tip erogen, care produce excitaţie sexuală ;

-de tip feminin, prezent la ambele sexe. La bărbaţi se prezintă sub formă de castraţie simboilică cu origine în fantasmele din prima copilărie. Nu intrăm în amănunte.

-de tip moral sau social, fără legătură cu libidoul care se manifestă prin tendinţa subiectului de a accepta  suferinţe din partea celorlalţi, de tipul : oferă obrazul ca să fie pălmuit, fără să conștientizeze comportamentul masochist, Există numeroase variante de comportament masochist.

Pentru Theodor Reik masochismul este o tendinţă comună, instinctivă, o posibilitate de realizare a unui obiectiv și nu devine patologică decât dacă depășește anumite limite și exclude alte forme de manifestare. Reik este de părere că msochismul social este derivat din cel sexual, care este forma primară a masochismului. Paul-Laurent Assoun crede că subiectul se plasează în poziţie de victimă “magnifică” (!) pentru a obţine calitate de martir. Pentru Adler comportamentul masochist devine un suport al complexului de inferioritate, o formă de confirmare manifestată ca nevroză de eșec.

La femei masochismul a fost favorizat de condiţiile biologice și sociale. Biologia specială le expune la  suferinţe obligatorii : deflorarea, maternitatea, menstruaţia. Prin atribuirea rolului de “femme au foyer”, de casnică, ocupată cu menajul și creșterea copiilor,  femeia a suportat manifestările de superioritate ale soţului, o formă de masochism acceptat. Marele scriitor Celine constata cu oarecare asprime că femeile sunt făcute pentru suferinţă. Pentru Simone de Beauvoir femeile casnice, reduse la sarcini menajere și la creșterea copiilor trăiesc o formă de masochism social în care se complac jucând rol de victime ale copiilor și soţului. Fetele erau amăgite cu promisiunea unui Prinţ, un Făt frumos din poveste, care venea de multe ori sub chipul unui tip brutal, iluzia de sacrificiu pentru o cauză bună se destrama și viaţa lor se petrecea în suferinţă. Emanciparea femeilor a schimbat însă contextul social al relaţiilor dintre bărbaţi și femei.

Masochismul de tip erotic a constituit subietul unor opere literare cu mare succes la public. Romanele lui Leopold  von Sacher Massoch și în mod special “Venus în haină de blană”, constitue o referinţă.

 

Sacher Massoch a fost crescut de o bonă din Ucraina (!) care îi spunea povești inspirate din folclorul ţării sale, completate cu fantasme personale, din care nu lipsea o voluptuoasă femeie îmbrăcată in haină de blană, foarte autoritară, temută de bărbaţi. Imaginile descrise de bonă au fost reţinute de copil și adaptate în literatura scrisă mai târziu.  De menţionat că Massoch a exersat procedee masochiste și în viaţa lui personală

 

Sursa foto: wikimedia.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest