Definiţie : Adulterul este fapta prin care unul dintre partenerii de căsătorie întreţine relaţii sexuale cu alte persoane. Într-o altă versiune adulterul este înţeles ca relaţie sexuală în afara căsătoriei, situaţie care presupune că și relaţiile sexuale dintre celibatari sunt considerate  adulter. În această accepţie și prostituţia devine adulter. Vom păstra în continuare definiţia ce se referă la partenerii de căsătorie.

Dorinţa sexuală este engramată în moștenirea genetică a regnului animal (poate și vegetal!) ca una dintre condiţiile perpetuării speciei.  Parteneriatul de viaţă sexuală se întâlnește la numeroase animale și este o formă adaptată instinctului de reproducere și de creștere a progeniturii. Multe animale trăiesc în cuplu, dar nu sunt excluse și relaţiile sexuale cu alţi parteneri. Un caz aparte este cel al animalelor cu un mascul dominant, o poligamie impusă. Este cunoscut efortul de a convinge femela să aleagă un partener prin prestaţii speciale : paradă, cântec, dans, demostraţie de forţă, la nevoie lupta pe viaţă și pe moarte. Obiectivul este de a transmite capital genetic personal urmașilor prezumptivi. Dacă la unele animale “adulterul” este pedepsit prin alungarea pretendentului câteodată chiar uciderea lui, la oameni, relaţia cu altă persoană se află sub incidenţa unor legi și reglementări religioase și civile.

Căsătoria este instituţia  în care cei doi soţi se angajează prin legământ, (jurământ !), să se ajute și respecte reciproc, să nu cadă pradă poftelor lumești, minciunii și desfrâului, să zămislească urmași pe care să-i crească în spiritul moralei creștine și civile. Adulterul încalcă toate aceste angajamente, este un sperjur, păcat pedepsit de religie și societate. Dincolo de aspectele religioase și morale se află însă o pedeapsă mai mare decât toate : sentimentul culpabilităţii, care afectează cele mai profunde structuri ale conștiinţei, depozitate în inconștient și acţionează independent de voinţă..

În ciuda acestor considerente adulterul rămâne o realitate istorică și continuă să fie practicat. O investigaţie efectuată în anul 2005, în Franţa dă cifrele de 39% pentru bărbaţi și 25% pentru femei care și-au înșelat partener a (-ul). În Statele Unite cifrele sunt mult mai mari, 92% pentru bărbaţi și 70% pentru femei. O anchetă recentă a costatat că Franţa și Italia sunt campioanele adulterului. Nu am găsit date pentru România, dar cu patriotic optimism cred că sunt mai mici.

Cercetări efectuate prin teste moderne de paternitate au găsit un procent de 4% copii care nu sunt descendenţi ai tatălui care îi crește. Evelyn Sullerot președinta de onoare a Mișcării Franceze de Planificare familială, estimeasză aceasta cifră la dublu.

 

În  Codul Hamurabi, vechi de aproape patru mii de ani, femeia adultera era pedepsită cu moartea prin înecare, dacă fapta era dovedită. Soţul avea însă dreptul s-o ierte.  În majoritatea culturilor istorice bărbaţii erau mai puţin  incriminaiţi de adulter decât femeile, care erau aspru pedepsite : tăierea nasului, smulgerea părului, viol colectiv, ajungându-se până la ucidere prin lapidare la unele popoare. Islamul, care aplică Hadithul, îi pedepsește prin lapidare pe cei doi parteneri de adulter. În Coran pedeapsa prin lapidare nu este menţionată. Monarhii aveau dreptul să întreţină relaţii sexuale cu toate supusele, care se considerau onorate dacă erau amante regale. Regele era instanţa care judeca procesele matrimoniale și de regulă le pedepsea pe femei și îi favoriza pe bărbaţi. În timpul Revoluţiei franceze  adulterul a fost depenalizat, atitudine însușită și de mișcarea revoluţionară din 1968, s-a instituit așa zisa liberalizare sexuală. Printre cosecinţele liberalizării sexuale care a suspendat convenţiile asupra sexualităţii sunt de menţionat endemia SIDA, invazia pornografiei, scăderea cererii de servicii sexuale, creșterea relaţiilor nemaritale și a familiilor uniparentale, cu pierderea controlului asupra copiilor. În SUA liberalizarea sexuală poartă numele de cultura hoop-up. O alternativa la liberalizarea sexului au propus evengheliștii care organizează un bal al purităţii în care taţii își prezintă fiicele virgine cu promisiunea că se vor păstra până la cununia religioasă. Nu e greu de înţeles că ambele culturi au găsit susţinători și adversari. Statisticile au arătat că abstinenţa premaritală crește calitatea sexului după căsătorie cu un procent de 22%, ceea ce nu este de neglijat.

Au fost invocate explicaţii și justificări ale adulterului. Gérard Leleu, psihiatru francez, a identificat următoarele cauze :

-comportament brutal care face imposibilă viaţa în cuplu ;

-lipsa de tandreţe și atenţie din partea unuia dintre soţi ;

-scăderea dorinţei sexuale (a libido-ului) până la absenţă la unul dinre soţi ;

În realitate adulterul nu poate fi justificat, pentru că în situaţiile de mai sus exista soluţia divorţului și, mai recent, a separării fizice. Rămâne explicaţia viciului, bine exemplificat de nimfomanie, de lipsa unui control al pulsiunilor și de neglijarea consecinţelor. Mai pot fi invocate unele motivaţii cum este curiozitatea, un interes material cu obţinerea de avantaje, care nu pot să jusifice actul de trădare și sperjur. Adulterul este cauză de nefericire atât pentru vinovat cât și pentru victimă.

Există și o clasificare infidelitătilor, datorată canadianului Frank Pettman care crede că infidelitatea este un fenomen comun. O prezint fără să o comentez.

-infidelitatea accidentală, mai frecventă la bărbaţi. Acceptată cu ușurinţă poate fi periculoasă prin coplicaţiile posibile și prin posibilitatea de a contacta o boală.

-infidelitatea romantică : o pasiune bruscă pentru o persoană considerată perfectă. Mare eroare, o persoană “pefectă” nu angajează relaţii de dragoste cu cu persoane căsătorite. Acest tip de infidelitate este mai frecvent la femei.

-infidelitate prin înţelegere între soţi. Este, câteodată, o soluţie care stabilizează un mariaj nefericit. Copiii joacă un rol impotant în asfel de “aranjamente”.

În presa medicală a fost menţionat și așa zisul adulter “terapeutic” care s-a dovedit a fi o minciună.

 

Nicolae Radu      3.12.2014

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest