La sugestia unui prieten care mi-a purtat noroc în alte împrejurări și cu sprijinul primit de la tinerii studenţi ai Facultăţii de Comunicare și Relaţii Publice, cu o menţiune specială pentru tânărul si entuziastul Costin Şerban, m-am hotărât să folosesc această nouă formă de comunicare cu lumea, Internetul, pentru comentarii cât și pentru a face cunoscute cărţile publicate, neajunse la cititori din cauza rigorilor financiare ale tranziţiei, înrăutăţite de criză.

Voi începe cu un comentariu despre un concept relativ nou, neîntâlnit în revistele românești consultate de mine. Dacă există vreo referire ncunoscută mie, rog pe cei ce au informaţii să-mi dea un semn. Este vorba de noţiunea englezească literacy, în traducere franţuzească literatie, pentru care propun românescul literaţiedin dorinţa de a păstra fonicitatea originară.

Preiau din Revista Philosophie Nr. 66 din luna Februarie 2013 o definiţie ce mi s-a părut corespunzătoare din punct de vedere al conţinutului : „Literaţia este capacitatea de a citi, în sens de înţelegere și interpretare, folosită în toate domeniile care cer coduri de lectură și o cultură specifică. Noile tehnologii ale cunoașterii pretind o literaţie a informaţiei pentru înţelegera Web-ului.”

Capacitatea de a citi a cunoscut o evoluţie pornind de la analfabetism, trecând prin iletrism, în accepţiunea citește, dar nu înţelege sensul, până la  alfabetizaţi de diferite grade. Se face precizarea că noţiunea iletrism are și o altă istorie fiind folosită de un curent literar derivat din dadaism.  Pentru noţiunea literaţie, la înţelesul de a ști să citești, se adaugă și aptitudinea de a ști să te informezi, ceea ce presupune o competenţă în plus.

Competenţa suplimentară nu trebuie să fie redusă la capacitatea de a folosi calculatorul, accesibilă multor iletriști, care, după Alain Giffard, citesc fără să știe să citească, ci trebuie să fie rezervată celor ce știu să găsească informaţia, să evalueze importanţa, provenienţa, interesul, modalitatea de recuperare și folosire, operaţiuni ce presupun o nouă alfabetizare prin care se evită apariţia unor noi generaţii de ignoranţi, cum avertizează Alain Giffard. În această dobândire a unei competenţe superioare, o competenţă înţelegătoare, își găsește loc noţiunea de literaţie, concepută ca o „cultură a informaţiei complete”, imposibil de realizat prin simpla căutare pe Internet.

Nicolae Radu

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest