de Nicolae Radu

Complexele, de inferioritate și de superioritate, sunt stări  patologice emoţionale care apar ca urmare a unei autoevaluări eronate a calităţilor și performanţelor individuale în urma confruntărilor cu alţi semeni. Primul complex de inferioritate apare la copil când își dă seama că nu poate efectua activităţi accesibile adulţilor și copiilor mai mari și interpretează slăbiciunea ca un semn de inferioritate. Ulterior pot să apar și alte motivaţii ale complexului de inferioritate : talia, aspectul fizic, starea materială, eventuale defecte, performanţe școlare și profesionale scăzute, nivel de informaţie și de cultură inferior, inabilităţi în executarea unor performanţe artistice, muzică, desen, manualitate, ficţiune, versificaţie, performanţe sexuale scăzute.

Comparaţia cu cei din jur este înscrisă în actul de cunoaștere, zestre genetică, iar semnele de slăbiciune sunt înregistrate ca sentiment de inferioritate. De capacitatea de a surmonta efectele unor comparaţii dezanvantajoase depinde dezvoltarea ulterioară a copilului și individului. Viaţa în familie, în comunitate și educaţia sunt importante în blocarea unui complex de inferioritate la copii. Primul psiholog care a folosit termenul de complex de inferioritate a fost Alfred Adler, considerat fondator al psihilogiei sociale. El a numit rolul jucat de anturaj cu termenul de spirit comunitar.

Complexele se manifestă sub diferite stări nevrotice, timiditate, evitarea contactelor sociale, subapreciere, autocriticism destructiv, agresivitate. Complexatul acceptă cu greutate inegalitatea, încearcă să paseze vina la alţii, să le scadă meritele, să le găsească imperfecţiuni, dar nu reușește decât să accentueze propriile suferinţe. Este avid de comentarii pozitive dar de multe ori  le refuză interpretându-le ca ironii. Încercarea de a căuta o compensare în alt domeniu este câteodată profitabilă.

În unele situaţii complexul de inferioritate este afișat prin contrariul său, complexul de superioritate. Complexatul este foarte combativ, își supraevaluaează calităţile personale și citează performanţe din alte domenii, încearcând să mascheze o inferiritate, reală sau presupusă. Subconștientul nu se lasă înșelat și suferinţele pe plan individual se manifestă sub forme obsesive și chinuitoare. Manifestările agresive sunt foarte frecvente în complexul de superioritate.

Nici așa zisa “mască a tăcerii” nu rezolvă suferinţa individuală, complexele ascunse continuă să se exprime sub forma de culpabilitate în faţa unui adevăr ce nu poate fi ignorat.

Evitarea și prevenirea complexului de inferioritate foarte importantă, presupune o atitudine de ignorare a comentariilor negative aprecierilor tendenţioase, consolidarea convingerilor pozitive și valorificarea lor, atitudine calmă la evaluări, combaterea manifestărilor de tristeţe și furie. Este necesar să nu acorde atenţie aspectelor ce nu pot fi schimbate : talie, aspect fizic, culoarea pielii, originea etnică, orientarea sexuală, manifestări temperamentale înnăscute.

Este preferabilă atitudinea de neglijare a tuturor comentariilor negative și acceptarea adevărului că toţi oamenii au drept la convingeri și la o identitate personală.

Tratamentu complexelor deja constituite este dificil, se pot trata manifestările patologice asociate, cu rezultate modeste, boala prinde rădăcini în inconștient și simptomatologia recidivează la cea mai mică provocare. Psihoterapia, executată de un specialist, poate să ajute, dar trebuie să fie consolidată prin protecţie socială. În literatura de specialitate sunt citate rezultate bune prin audiţii muzicale, spectacole de teatru în care spectatorul se identifică unui personaj, terapia cu flori  și cu ocupaţii efectuate în natură. Autosugestia este deasemeni un procedeu util.

Izolarea, fuga de comunitate, nu ameliorează simptomatologia complexelor psihologice, de inferioritate sau superioritate.

 

Sursa foto: wikimedia.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest