de Nicolae Radu

Într-o continuitate cu tema din săptămâna trecută voi prezenta o veche noţiune chineză aplicabilă cititorului în bibliotecă, noţiunea de Feng Shui, în traducere vânt și apă. Feng Shui este o artă milenară taoistă care își propue armonizarea energiei înconjurătoare pentru a favoriza sănătatea fiinţelor vii prin realizarea unui echilibru de forţe și o bună circulaţie a energiei. După filozofia chineză veche, în toate lucrurile și în toate spaţiile se manifestă principiul universal Qi, o energie primordială prezentă în tot universul, tradus în limba română prin suflu, completat cu adjectivul vital, pentru a sublinia legătura cu viaţa.      Chinezii și japonezii își construiesc totdeuna casele în funcţie de Feng Shui-ul local, delimitat de cele patru puncte cardinale în care sunt așezate patru animale celeste : dragonul, tigrul alb, pasărea Felix și broasca ţestoasă.

În spaţiile delimitate de pereţi, în bibliotecă, pe cititorul de cărţi, îl așează cu faţa spre Sud, unde plasează o fereastră prin care se vede pasărea Fenix, care zboară înainte și în sus și vede ce urmează să se întâmple. În spatele lui, deci spre Nord, se află broasca ţestoasă neagră, reprzentată de un zid sau o mobilă solidă, protectoare împotriva unor pericole ca ar putea să vină dintr-o direcţie nesupravegheată. În dreapta, spre Apus se află tigrul alb, reprezentant al brutalitătii naturale, violente, care trebuie supraveghată și ţinută sub control. Acolo nu se așează prea multe obiecte care ar întări forţa tigrului alb și ar putea să determine reacţii exagerate, necontrolate. În stânga, spre Răsărit se află dragonul verde, animal ascuns iarna și reaparut primăvara. El reprezintă spiritul, înţelepciunea, stabilitatea, clarviziunea, și asigură sursele de energie, acţiunea, regenerarea și evoluţia. Poziţia lui este ridicată și stabilă. Stabilitatea este asigurată prin așezarea la răsărit a rafturilor pline de cărţi ale bibliotecii.

Cititorul, simbolizat prin biblicul șarpe se află în centru. El reprezintă curiozitatea, dorinţa de cunoaștere și, câteodata, chiar tentaţia spre păcat. La toate s-au gândit filozofii chinezi.

 

Sursa foto: wikimedia.org

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Email
  • RSS

Comments

comments

Add Comment RegisterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation

Email
Pinterest